Elektrik Faturalarınızı Düzenli Olarak Kontrol Ediyor musunuz?
Elektrik faturalarındaki cezalı ödemelerin genellikle farkına varılmaz. Aktif harcama sanılarak, reaktif kullanımdan dolayı fazla fatura tutarları ödenir. Tesisinizdeki kompanzasyon sisteminin düzenli olarak takip edilmesi ve periyodik bakımının yapılması gerekmektedir. Aksi halde oluşabilecek olumsuz durumda fazla elektrik faturası ödenmesi kaçınılmaz olabilir. MNT ENERJİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ olarak tesisinizdeki kompanzasyon sisteminin periyodik bakımını ve onarımını yaparak sizi bu durumlardan koruyabiliriz.
Tesisinizdeki Kompanzasyon Sistemini Düzenli Olarak Ediyor musunuz?
İstenilen aktif-reaktif güç dengesini oluşturmak için, kontaktörler, kondansatörler, röle ve sigortalardan oluşan bir kompanzasyon panosu dizayn edilmeli ve tesisata entegre edilmelidir. Reaktif yada kapasitif cezalar, tesislerin kompanzasyon panolarına gerekli bakımın yapılmamasından ve en önemlisi tesis büyüdükçe kompanzasyon panosunun küçük kalmasından dolayı meydana gelmektedir. Çözüm, kompanzasyon panosunun yeniden şekillenmesi ile mümkündür.
Reaktif güç rölesinin normali gösterdiği durumda bile, sayaçlarda anormal bir durum olup olmamasının kontrol edilmesi gerekir. Eğer bir sorun varsa, dengesiz tüketim, yanlış bağlantı olup olmadığı, kondansatör ve kontaktörlerin kontrol edilmesi gerekir.
Sistem sürekli denetim altında tutularak, periyodik olarak takip edilmelidir. Aksi halde oluşacak olumsuz durumda, müdahalede geç kalınmış ve reaktif cezaya girilmesi kaçınılmaz olacaktır.
PERİYODİK BAKIM ANLAŞMASI YAPARAK HİZMETLERİMİZDEN FAYDALANABİLİRSİNİZ.
Reaktif Ceza Nedir?
Alternatif akımla beslenen bir sistem kendi iç özelliklerine göre devreden akım çeker.
Örnek olarak: 10 KW lık bir elektrikli ısıtma cihazını alternatif akımla beslersek sünizodal olarak yükselen gerilimle eş zamanlı Olarak sistemden çekilen akımda artacaktır.
Burada yük rezistif olduğu için sistemin çektiği akım gerilimle aynı fazda olacaktır.
Isıtıcı yerine bir elektrik motoru bağlarsak gerilimin en yüksek olduğu anda akım en yüksek değerde olmayacak, akım daha yavaş olarak yükselecektir (Yani, devredeki gerilim ile akım aynı fazda olmayacaktır.).
Bu durumda elektrik saati kullanılan enerjiyi doğru olarak kaydedemeyecektir. Bu yüzden, endüktif (motor) veya kapasitif (flüoresan lamba) yükle şebekeden güç çekiyorsanız, dağıtım şirketi sizden REAKTİF GÜÇ bedeli talep edecektir. Buna da REAKTİF CEZA denir.
Endüktif yükünüze paralel olarak kondansatör kullanıp (otomatik olarak) faz kaymasını kompanze ederseniz, harcadığınız enerji kadar saatinizde yazacaktır. Bu durumda reaktif güç bedeli ödemenize gerek kalmayacaktır.
Kompanzasyon Si̇stemi̇ Yaptırmak Zorunda Olmayan Kullanıcılar
Mesken aboneleri,
Tek fazla beslenen abonelere,
Bağlantı gücü 9 kW’a (dahil) kadar olan abonelere,
Elektrik enerjisi satış tarifelerinde reaktif enerji bedeli belirtilmemiş abonelere, Reaktif enerji tarifesi uygulanmaz.
Reaktif enerji tarifesi; yukarıda belirtilenler dışında kalan ve tek veya çift terimli tarifeden elektrik enerjisi alan abonelere aşağıdaki belirtilen şartlar dahilinde uygulanır.
TEDAŞ Genel Müdürlüğü Hangi Şartlarda Kompanzasyon Sistemini Zorunlu Tutar
Tedaş;
– 9kW sonrası için reaktif kapasitif sayaç kullanımı zorunludur.
Yapılmadığı durumda % 90 reaktif kullandığı varsayılarak elektrik fatura bedeline ilave edilir.
Kompanzasyon panosu yapmak ve işletmek durumunda olan bu işletmelerin harcadıkları endüktif enerji:
31/12/2006 tarihine kadar , Sistemden çektiğiniz endüktif reaktif enerjinin aktif enerjiye oranının %33’ü, sisteme verdiğiniz kapasitif reaktif enerjinin aktif enerjiye oranının %20’yi geçmesi halinde bu tüketimleriniz faturalandırılmaktadır.
10.Kasım.2004 tarih, 25639 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Elektrik İletim Sistemi Arz Güvenirliği ve Kalitesi Yönetmeliği” gereğince yukarıda belirtilen oranları;
1.Ocak.2007 tarihinden itibaren;
Aylık bazlarda çekilen endüktif reaktif enerjinin aktif enerjiye oranı %25, sisteme verilen kapasitif reaktif enerjinin aktif enerjiye oranı %15,
1.Ocak.2009 tarihinden itibaren ise;
Aylık Bazda çekilen endüktif reaktif enerjinin aktif enerjiye oranı %20, sisteme verilen kapasitif enerjinin aktif enerjiye oranı %15 olarak değiştirilmiştir.
Aksi halde işletme cezalı fatura ödemek ile yükümlü olacaktır.